Schade aan je oldtimer claimen of niet?

‘’Ik heb schade aan mijn oldtimer, wat gebeurt er nu met de premie van mijn autoverzekering?’’ Dit is een van de meest gestelde vragen die bezitters van klassieke auto’s hebben bij een schade. Echter: niet iedere schade heeft direct gevolgen voor de premie. Is de tegenpartij aansprakelijk? Dan zal jouw premie meestal niet omhoog gaan.

Maar ben jij zelf schuldig, is de dader onbekend of heb je te maken met externe factoren (zoals de extreme weersomstandigheden), dan is de kans groot dat je premie wel zal stijgen. In dit artikel de belangrijkste verzekering weetjes over schade en de autoverzekering.

Oldtimer verzekeren

Je kunt voor je oldtimer een WA, beperkt casco of allrisk verzekering afsluiten. Meestal kun je je oldtimer ook aanvullend verzekeren. Bijvoorbeeld voor rechtshulp of schade na een ongeval. Verzekeraars willen niet zomaar je auto als oldtimer verzekeren. Je betaalt namelijk veel minder premie dan voor een gewone autoverzekering. Verzekeraars stellen vaak nog aanvullende eisen. Daarom is het slim om goed de voorwaarden te vergelijken, voordat je een verzekering kiest.

WA-verzekering en WA+ (beperkt casco)

Ben je WA-verzekerd? Dan ben je alleen verzekerd tegen schade die je met je oldtimer veroorzaakt bij een ander. Jouw verzekeraar zal in dit geval de schade vergoeden aan de tegenpartij. Schade ontstaan door eigen schuld heeft direct effect op je schadevrije jaren.

Afhankelijk van de verzekeraar, zakt het aantal schadevrije jaren, waardoor je terugvalt op de bonus-malusladder. Hierdoor krijg je minder (of zelfs geen) korting meer op de verzekeringspremie, en zul je maandelijks of jaarlijks dus meer gaan betalen voor je autoverzekering.

Met een WA+ verzekering ben je, naast schade aan anderen, ook verzekerd tegen sommige schade aan je eigen oldtimer. Denk hierbij aan ruitschade en diefstal. Maar ook schade door storm of hagel valt meestal onder de beperkt casco dekking. Als je deze schades claimt, heeft dat meestal geen gevolgen voor je premie. In het geval van vandalisme -waarbij de dader niet bekend is- is dekking bijna altijd uitgesloten binnen de WA+ verzekering. Claim je schade door vandalisme toch? Dan zal je premie omhoog gaan.

Allrisk verzekering (volledig casco)

Ben je allrisk verzekerd? Dan is schade ontstaan aan je eigen oldtimer gedekt. Heb je schade waarbij een ander schuldig is? Dan wordt dit via de WA-verzekering van de tegenpartij geregeld en blijft jouw premie (uiteraard) hetzelfde. Maar is het je eigen schuld (bijvoorbeeld als je een paaltje hebt geraakt), dan gaat je premie omhoog.

Kijk altijd goed naar de voorwaarden van je autoverzekering: welke dekkingen zijn inclusief en welke dekkingen zijn uitgesloten? En ook al kun je een schade claimen, ga dan altijd na wat de gevolgen zullen zijn voor de premie van je autoverzekering. In sommige gevallen is het namelijk voordeliger om de schade op eigen rekening te herstellen. Lees hier meer over het vergelijken autoverzekering of over het verzekeren van je oldtimer.

Leave a Reply